Prihláste sa na odber spravodajcu

Prihláste sa na odber spravodajcu Stellantis Communications a a buďte informovaní o všetkých novinkách.

03 júl 2018

Úplne nový Jeep® Wrangler

Úplne nový Jeep® Wrangler, nespochybniteľný vládca terénnych ciest, je teraz schopnejší než kedykoľvek predtým a pre každodenné využitie prichádza s najvyššou úrovňou komfortu a ovládateľnosti. Na výber ponúka dva druhy aktívnych systémov stáleho pohonu všetkých kolies - Command-Trac a Rock-Trac, novú generáciu náprav Dana, elektronické uzávierky diferenciálov prednej aj zadnej nápravy Tru-Lock, samosvorný diferenciál Trac-Lok a elektronické odpájanie predného stabilizátora.

Úplne nový Jeep® Wrangler

 

  • Úplne nový Jeep® Wrangler, nespochybniteľný vládca terénnych ciest, je teraz schopnejší než kedykoľvek predtým a pre každodenné využitie prichádza s najvyššou úrovňou komfortu a ovládateľnosti.
  • Na výber ponúka dva druhy aktívnych systémov stáleho pohonu všetkých kolies - Command-Trac a Rock-Trac, novú generáciu náprav Dana, elektronické uzávierky diferenciálov prednej aj zadnej nápravy Tru-Lock, samosvorný diferenciál Trac-Lok a elektronické odpájanie predného stabilizátora. 
  • Moderný dizajn si udržiava všetky pôvodné štylistické prvky ikonického modelu Wrangler s viacerými novými špičkovými kombináciami, ktoré prinášajú viac slobody pod holým nebom.
  • V Európe budú na výber dva úplne nové motory - 2,2-litrový turbodiesel MultiJet II a 2,0-litrový prepĺňaný benzínový motor. Oba motory sa na požiadanie dodávajú s novou 8-stupňovou automatickou prevodovkou a ich súčasťou je aj systém Stop-Start (ESS). 
  • Medzi špičkové technológie patria aj LED predné a zadné svetlomety, nový systém UconnectTM podporujúci rozhrania Apple CarPlay a Android Auto (obe aplikácie nie sú doteraz na slovenskom trhu podporované), pričom zákazníci majú na výber dotykovú obrazovku s uhlopriečkami s veľkosťou 5,0, 7,0 alebo 8,4 palca s možnosťou približovať si veľkosť mapy roztiahnutím prstov.
  • Široká ponuka asistenčných a bezpečnostných systémov vrátane monitorovania mŕtveho uhla s detekciou premávky za vozidlom, parkovacej kamery ParkView s dynamickým zobrazením navádzacích čiar, elektronického stabilizačného systému (ESC) s elektronickým potláčaním kolísania a vrátane štyroch airbagov.
  • Do európskych predajní značky Jeep® príde v septembri vo verziách Sport, Sahara a Rubicon a v 2- alebo 4-dverovej konfigurácii. Ponuku verzií Sahara môže rozšíriť aj exkluzívny balík výbavy Overland.

 

Nová generácia modelu Jeep® Wrangler, nespochybniteľného vládcu terénnych ciest a výnimočného vozidla pre každodenné mestské dobrodružstvá, ponúka excelentný komfort a špičkovú dynamiku jazdy. Úplne nový Jeep® Wrangler je jedinečné vozidlo, ktoré napíše novú a neslýchanú kapitolu do legendárnej histórie značky Jeep®, ktorá sa začala písať už v roku 1941.

S týmto zámerom ikonický Jeep® Wrangler kompletne prepracoval svoje legendárne terénne schopnosti, autentický dizajn značky Jeep® a pridal technologicky najvyspelejšie prvky výbavy, pritom však stále zostal sám sebou.

Výsledkom je najschopnejší Wrangler všetkých čias vybavený viacerými technickými prvkami. V závislosti od úrovne výbavy môže byť vybavený dvoma druhmi aktívnych systémov stáleho pohonu všetkých kolies - Command-Trac a Rock-Trac, novou generáciou náprav Dana, elektronickými uzávierkami diferenciálov prednej aj zadnej nápravy Tru-Lock, samosvorným diferenciálom Trac-Lok a elektronickým odpájaním predného stabilizátora.

Od najdrsnejšieho terénu po najznámejšie mestské bulváre. Úplne nový Jeep® Wrangler sa všade cíti pohodlne. Prichádza s modernejším dizajnom verným originálu, pričom prináša viac slobody pod holým nebom a pokročilé technologické prvky zamerané na bezpečnosť a konektivitu.
Štvrtá generácia modelu Jeep® Wrangler ponúka tri rôzne verzie výbavy: Sport, Sahara a Rubicon. Všetky sú dostupné v konfigurácii s dvoma alebo štyrmi dverami. Úplne nový balík výbavy Overland môže doplniť verziu Sahara a posunúť ju na vyššiu úroveň.

V Európe bude nový Wrangler dostupný od septembra 2018.

 

Vylepšený legendárny pohon Jeep® 4x4 schopný dostať sa všade

Jeep® Wrangler je skonštruovaný tak, aby zvládol najnáročnejšie terénne úseky. Je to výsledok 75 rokov vedúceho postavenia v oblasti vývoja systémov pohonu 4 × 4. K dispozícii sú dva systémy pohonu všetkých kolies: Command-Trac - pre verzie Sport a Sahara a Rock-Trac - štandardná výbava verzie Rubicon, najrobustnejšej a najlepšie pripravenej na jazdu v náročnom teréne. Oba systémy využívajú novú redukčnú prevodovku Selec-Trac, ktorá slúži na neustále monitorovanie a rozdeľovanie krútiaceho momentu k predným a zadným kolesám.

V praxi to znamená, že systém pohonu všetkých kolies Command-Trac využíva redukčnú prevodovku s redukčným prevodom v pomere 2,72 : 1 a najnovšie predné a zadné nápravy Dana. Benzínové verzie dostanú prevodový pomer zadnej nápravy s hodnotou 3,45 v naftových bude mať hodnotu 3,73.

Systém využíva na jazdu 4 režimy (plus Neutrál):

  • 2H (Pohon zadných kolies bez redukcie)
  • 4H AUTO (Aktívny automatický pohon všetkých kolies bez redukcie)
  • 4H Part-Time (Čiastočný pohon všetkých kolies bez redukcie) 
  • N (Neutrál) 
  • 4L (Pohon všetkých kolies s redukciou)

 

Nový Jeep® Wrangler využíva technológiu shift on the fly, ktorá vodičovi umožňuje radenie medzi pohonom zadných (2WD) a všetkých kolies (4WD High range) až do rýchlosti 72 km/h.

Systém Command-Trac za normálnych okolností používa pohon 2WD a celý krútiaci moment motora posiela na zadné kolesá.
Vodič presunutím ovládača do polohy 4WD High zaradí režim pohonu všetkých kolies, ktorý je ideálny pre jazdu na klzkých povrchoch ako piesok, blato, sneh či ľad. Režim 4H môže pracovať aj v novom režime Auto - ideálnom pre pohodlné používanie v akýchkoľvek jazdných podmienkach. Využíva pri tom neustále sledovanie a rozdeľovanie krútiaceho momentu a následné spínanie či rozpínanie pohonu všetkých kolies podľa aktuálnych potrieb a podmienok. Druhou možnosťou je režim 4H Part Time, ktorý zabezpečuje rovnomerné rozdeľovanie krútiaceho momentu medzi kolesá prednej a zadnej nápravy. Na zvládnutie extrémnych výziev si môže vodič zapnúť režim 4WD Low s redukciou v pomere 2,72 : 1, ktorá znásobí krútiaci moment motora.

Na požiadanie dodávaný samosvorný zadný diferenciál Trac-Lok poskytuje extra dávku krútiaceho momentu a lepší záber pri jazde po povrchoch ako piesok, štrk, sneh či ľad.

Modely Jeep® Wrangler Rubicon dostali vylepšené terénne schopnosti v podobe systému pohonu všetkých kolies Rock-Trac s redukčnou prevodovkou s redukčným prevodom v pomere 4,0 : 1, mimoriadne odolných najnovších náprav Dana 44 a elektronických uzávierok predného aj zadného diferenciálu Tru-Lok, s ktorými zvládnu aj najextrémnejšie terénne výzvy.

Modely Rubicon zvládajú aj väčšie kríženie náprav a dostali tlmiče s vyšším zdvihom, k čomu pomáha aj elektronické rozpínanie stabilizátora. Tento systém umožňuje odpojenie predného stabilizátora, čo pri prekonávaní náročnejších úsekov dovolí predným kolesám ešte vyšší zdvih.
Benzínový motor modelu Wrangler Rubicon sa môžu vďaka prevodovému pomeru 77,2 : 1 pohybovať nízkou plazivou rýchlosťou, naftové verzie využívajú pomer 70,3 : 1. S týmito prevodovými pomermi si poľahky poradia s akýmikoľvek prekážkami na ceste.

Každý model Wrangler dostane plaketu Trail Rated, ktorá potvrdzuje legendárne terénne schopnosti pohonu 4 × 4. Označenie Trail Rated je výsledkom absolvovania náročných testov v nasledovných oblastiach: Trakcia, Brodivosť, Ovládateľnosť, Kríženie náprav a Svetlá výška.

Označenie Trail Rated sa v novom modeli Jeep® Wrangler spája s prvkami ako:

  • Systém pohonu 4 × 4 Command-Trac s plazivým prevodom s pomerom 2,72 : 1. Ten je štandardnou súčasťou verzií Sport a Sahara;
  • Systém pohonu 4 × 4 Rock-Trac s redukovaným pohonom 4LO s pomerom 4 : 1 a s uzávierkami diferenciálov Tru-Lok. Ide o súčasť výbavy modelov Rubicon;
  • Ochranné kryty a ťažné zariadenia; 
  • Ukážkový nájazdový uhol (2-dverový Rubicon) 36,4 stupňa, prejazdový uhol 30,8 stupňa, odjazdový uhol 25,8 stupňa a svetlá výška viac ako 25 cm;
  • Brodivosť až do 76 cm;
  • Schopnosť utiahnuť príves s hmotnosťou 1 500 kg (2-dverové modely) a 2 500 kg (4-dverové modely).

 

Moderný a presto autentický dizajn Wrangler

Úplne nový Jeep® Wrangler vychádza z klasického dizajnu, na ktorom sa dajú na prvý pohľad rozpoznať tradičné prvky značky Jeep®: okrúhle svetlomety, mriežka chladiča so siedmimi rebrami, lichobežníkové blatníky, viditeľné závesy dverí, sklápacie čelné sklo, nosný rám, odnímateľné dvere či možnosť voľby pevnej alebo mäkkej strechy alebo jazdenie pod holým nebom.
Nový vzhľad modelu Wrangler je výrazný a robustný so širokým postojom a zníženou líniou bokov. Nechýbajú ani väčšie plochy okien pre lepší výhľad, najmä na extrémnych úsekoch.

Dizajnérsky tím značky Jeep® dodal legendárnej mriežke chladiča so siedmimi rebrami nový modernejší vzhľad, pričom svetlomety zasahujú do vonkajších lamiel. Je to dizajnový prvok, ktorý vzdáva hold legendárnemu modelu CJ. Vrchná časť klasicky tvarovanej mriežky chladiča sa pre lepšiu aerodynamiku jemne skláňa dozadu.

Predné svetlomety a LED hmlovky verzií Sahara a Rubicon vyžarujú ostré biele svetlo a umocňujú výrazný vzhľad modelu Wrangler. Denné svetlomety vytvárajú svojím umiestnením vo vnútornom prstenci hlavných svetlometov zaujímavý efekt zatiaľ čo štandardne dodávané predné LED smerovky majú svoje miesto v lichobežníkových blatníkoch. Vzadu sa nachádzajú tradičné štvoruholníkové LED svetlomety.

Sklonené čelné sklo prospieva aerodynamike a jeho súčasťou sú aj štyri svorky na hornej časti rámu, ktoré uľahčujú jeho sklápanie. Nový horný priečnik prepája A-stĺpiky a zostáva na mieste aj po sklopení čelného skla. To znamená, že aj po jeho sklopení zostáva parkovacia kamera na svojom mieste. Súčasťou štandardnej výbavy verzie Sahara sú aj dvojdielne nadstavce blatníkov vo farbe vozidla s čiernymi prvkami na spodnej strane.

Súčasťou nových ľahkých dverí vyrobených z vysokopevnostného hliníka je aj náradie pripevnené na pánt, ktoré uľahčuje ich odnímanie.

Všetky modely Wrangler dostali rámy vo farbe vozidla privarené priamo ku karosérii. Ich súčasťou sú aj držadlá pre posádku.

Výnimočnosť modelu Jeep® Wrangler potvrdzuje aj množstvo kombinácií a možností, ako si užiť jazdu pod holým nebom doplnených o širokú ponuku rôznych čelných skiel a striech.

Vďaka tomu má záujemca nekonečné množstvo možností, ako si zostaviť vlastné vozidlo. Ako jediné autentické a pôvodné SUV s pohonom 4 × 4 a možnosťou jazdy pod holým nebom ponúka úplne nový Jeep® Wrangler viaceré možnosti, ako si užiť tento nevšedný zážitok zo slobody.

Úplne nové jednoduché elektrické ovládanie plátennej strechy Sky One-Touch umocňuje dobrodružné a úžitkové schopnosti modelu Wrangler a umožňuje posádke stlačením tlačidla jej odsunutie v celej dĺžke.

Úplne nový Wrangler okrem toho ponúka aj dve ďalšie konfigurácie strechy: novú plátennú strechu Sunrider a ľahko odnímateľnú trojdielnu pevnú strechu Freedom Top.

Najmä plátenná strecha Sunrider dostala vylepšenia v podobe dvoch ďalších zipsových prvkov na jednoduchšiu manipuláciu s látkou. Nové spracovanie prispieva k zníženiu aerodynamického hluku a uľahčuje čiastočné či úplné otváranie strechy.

Variabilná pevná strecha Freedom Top pozostáva z troch dielcov s jednoduchou manipuláciou. Ich nižšia hmotnosť a vylepšené úchyty výrazne zrýchlili montáž či odnímanie jednotlivých panelov strechy. V závislosti od verzie sa strecha Freedom Top dodáva vo farbe vozidla alebo v čiernej farbe.

Treba spomenúť aj nové umiestnenie rezervného kolesa. Na novom modeli Wrangler sa nachádza približne o 300 mm nižšie, čo vodičovi aj spolujazdcovi zlepšuje výhľad do okolia.

Na vylepšenie vzhľadu verzie Sahara sa dodáva aj exkluzívny balík výbavy s označením Overland. Jeho súčasťou sú unikátne 18-palcové hliníkové disky kolies, mriežka chladiča vo farbe vozidla so žiarivými prvkami medzi rebrami a na rámčekoch svetlometov ako aj pevný kryt náhradného kolesa vo farbe vozidla a logo Overland. Výnimočný vzhľad exteriéru balíka výbavy Overland dopĺňa špeciálne kožené čalúnenie interiéru a LED svetlomety.

Paleta kolies dostupných pre nový model Wrangler je mimoriadne bohatá. Verzia Sport štandardne prichádza na 17-palcových leštených a lakovaných diskoch kolies z ľahkých zliatin, v ponuke sú aj dva druhy na želanie dodávaných 17-palcových diskov kolies z ľahkých zliatin. Verzia Sahara štandardne prichádza na 18-palcových diskoch kolies z ľahkých zliatin a na požiadanie dostáva 18-palcové disky kolies s výnimočnou povrchovou úpravou, ktoré sa dodávajú v spojení s balíkom prvkov Overland Pack. Nezastaviteľná verzia Rubicon si v štandardnej výbave dožičí 17-palcové leštené disky kolies z ľahkých zliatin a 32-palcové terénne pneumatiky BF Goodrich Mud-Terrain či na požiadanie dodávané 17-palcové disky kolies z ľahkých zliatin s originálnym vzhľadom a s čiernou leštenou povrchovou úpravou. Tieto informácie sa na jednotlivých trhoch môžu meniť.

Nový model Jeep® Wrangler sa dodáva v 10 rôznych farbách exteriéru: čierna Black, červená Firecracker Red, strieborná metalíza Billet Silver Metallic, biela Bright White, sivá metalíza Granite Crystal, žltá Hellayella, modrá Ocean Blue, oranžová Punk'n Metallic, zelená Mojito a sivá Sting Gray.

 

Nový praktický a komfortný interiér

Interiér nového modelu Jeep® Wrangler spája tradičný vzhľad, praktické využitie, variabilitu a intuitívne používanie. Navyše pridáva prepracovanejší a komfortnejší kokpit, k čomu prispelo použitie vysoko kvalitných materiálov a spracovania.

Stredová konzola inšpirovaná tradíciou dostala čisté tvary, ktoré dopĺňajú horizontálnu palubnú dosku a poskytujú priestor na špeciálne prvky vyhradené jednotlivým verziám. Modely Wrangler Sahara majú ručne čalúnenú palubnú dosku s mäkkým povrchom ozdobenú kontrastným prešívaním.
Funkčné prvky ako ovládanie klimatizácie či hlasitosti rádia, vypínanie systému Engine Stop Start (ESS) ako aj zásuvky na nabíjanie a pripojenie médií sú vytvarované tak, aby sa dali ľahko rozoznať a aby ich vodič a predný spolujazdec mohli ľahko dosiahnuť. Výduchy ventilácie dostali chrómované obruby s platinovým vzhľadom, čo im dodáva precízny, prémiový, no zároveň odolný nádych.

Univerzálnosť a všestrannosť značky Jeep® sa prejavuje aj na kompletne prepracovanej stredovej konzole, na ktorej sa nachádzajú volič prevodovky a druhu pohonu ako aj parkovacia brzda. Priznané skrutky na voliči prevodovky, držiakoch a na ráme obrazovky infotainmentu upriamujú pozornosť na autentický výrobný postup.
V novom modeli Jeep® Wrangler sa prvý raz predstavuje vodotesne uložené štartovacie tlačidlo, ktoré sa nachádza v dosahu vodiča. Látkou alebo kožou čalúnené sedadlá dostali kontrastné prešívanie ako aj nastaviteľné bočnice a bedrovú opierku. Na požiadanie sa dodávajú aj komfortné prvky ako vyhrievanie predných sedadiel a volantu.

Predné dvere dostali mäkký vinylový poťah a komfort zvyšujú aj predĺžené opierky na ruky.

Prístrojová doska vodiča obsahuje 3,5-palcový alebo 7-palcový (TFT) informačný LED displej. Súčasťou verzií Sahara a Rubicon je 7-palcový plnofarebný LED displej, ktorý vodičovi poskytuje viac ako 100 spôsobov podávania informácií. Tlačidlami na volante sa ovládajú audiosystém, hlasitosť a tempomat, čo vodičovi umožňuje, aby mal ruky stále na volante.

Na stredovej konzole sa nachádza 7-palcová alebo na požiadanie dodávaná 8,4-palcová dotyková obrazovka (obe s rozhraním Android auto a Car Play). Druhá spomínaná je najväčšou a najpokrokovejšou obrazovkou systému UconnectTM, aká sa kedy dodávala do modelu Wrangler. Štvrtá generácia systému UconnectTM vylepšuje užívateľské rozhranie a výkon systému, čo sa prejavuje na rýchlejšom štarte a vyššom rozlíšení obrazovky. Priamo pod dotykovou obrazovkou sa nachádzajú ovládacie prvky klimatizácie a hlasitosti ako aj zásuvky na pripojenie médií.

Média sa dajú pripojiť cez dva USB porty vpredu a ďalšie dva vzadu. Na viacerých miestach interiéru nového modelu Jeep® Wrangler sa nachádzajú 12-voltové zásuvky na pripojenie príslušenstva, k dispozícii je aj zásuvka na 230 V.

Jeep® Wrangler sa vždy vyznačoval výnimočnou variabilitou a množstvom praktických riešení ako aj schopnosťou zaručiť posádke, aby si všetky výlety užila v maximálnom pohodlí. Úplne nový Wrangler v tom nerobí žiadne výnimky a ponúka mnoho premyslených odkladacích priestorov, odolné vrecká po celej dĺžke dverí, držiaky na poháre a viacero možností na odloženie mobilných telefónov. Priečinok pred spolujazdcom je utlmený a rovnako ako stredová konzola aj uzamykateľný, aby sa do nich mohli pri otvorenej streche uložiť cennosti. Odkladacie priestory pod podlahou zadných sedadiel slúžia na uloženie malých predmetov mimo dosahu zvedavých očí. Novinkou je aj systém na zabezpečenie prepravovaných predmetov v batožinovom priestore s označením Trail Rail, ktorý obsahuje upevňovacie prvky na uchytenie nákladu, aby sa nehýbal po batožinovom priestore. Na spodnej časti batožinového priestoru sa nachádzajú aj špeciálne odkladacie možnosti na uloženie dverí a strechy. Návod na uskladnenie sa nachádza v stredovej opierke. Všetko bolo navrhnuté tak, aby podčiarklo jednoduché a praktické užívanie vozidla a všetkých jeho vymožeností.
Jednou z výnimočných vlastností modelu Wrangler je možnosť vystriekať interiér prúdom vody. Pomáhajú k tomu aj gumené ochranné prvky v okolí dotykovej obrazovky, ktoré umožňujú umývanie interiéru bez najmenších obáv.


Základom legendárnych schopností značky Jeep® je osvedčená konštrukcia karosérie uloženej na ráme

Wrangler dosahuje výnimočné a vzorové schopnosti pohonu 4 × 4 vďaka osvedčenej konštrukcii rámu integrovaného do karosérie a premyslenému päťprvkovému zaveseniu náprav. S tým sa spájajú vylepšené dynamické jazdné vlastnosti na cestách, vyššia bezpečnosť posádky a pohodlnejší pocit z jazdy. Použitie ľahkých a vysokopevnostných hliníkových prvkov ako dvere, pánty, lemy blatníkov, rám čelného skla a horčíkový dvere batožinového priestoru prispeli k zníženiu celkovej hmotnosti vozidla a tým pádom aj jeho spotreby.
Wrangler využíva na ochranu kritických častí vozidla ako palivová nádrž, rozvodovka a olejová vaňa automatickej prevodovky špeciálne ochranné platne a tyče. Modely Rubicon dostali na ochranu pred potenciálnym poškodením karosérie v ťažkom teréne pancierové rúrky.

Nové zavesenie kolies modelu Wrangler bolo upravené tak, aby zaručilo pohodlnú jazdu na cestách bez obmedzenia terénnych schopností. Wrangler naďalej používa preverený systém päťprvkového zavesenia náprav. Predná náprava obsahuje jedno priečne vodiace rameno a štyri pozdĺžne vodiace ramená, zatiaľ čo päťprvkové zavesenie zadnej nápravy využíva dve horné a dve spodné ramená z kovanej ocele. Priečny ukotvenie nápravy zabezpečuje panhardská tyč.

 

Nové pohonné jednotky pre úplne nový Jeep® Wrangler

Paleta pohonných jednotiek pre model Wrangler sa rozšírila o dva nové motory - 2,2-litrový radový 4- palcový turbodieselový motor MultiJet II a o 2-litrový prepĺňaný radový 4-valcový benzínový motor. Ku všetkým modelom Wrangler sa dodáva 8-stupňová automatická prevodovka, ktorá je v tomto modelovom rade úplnou novinkou.

Nový 2,2-litrový turbodieselový motor MultiJet II: nový úsporný 2,2-litrový naftový motor s druhou generáciou technológie MultiJet obsahuje štyri ventily na valec, remeňom poháňaný rozvod DOHC s dvoma vačkovými hriadeľmi umiestnenými v hlave valcov, vstrekovací systém Common Rail pracujúci so vstrekovacím tlakom 2 000 bar, solenoidové vstrekovače a variabilnú geometriu lopatiek turbodúchadla (VGT). Turbodieselový motor s objemom 2,2 litra spojený s novou 8-stupňovou automatickou prevodovku dosahuje výkon 147 kW (200 k) a to pri 3 500 ot./min. a krútiaci moment 450 Nm pri 2 000 ot./min.

Súčasťou 2,2-litrového motora je aj technológia na zníženie spotreby paliva Stop-Start (ESS).

Medzi hlavné vlastnosti motora patria:

  • Blok motora vyrobený z hliníkovej zliatiny;
  • Vyvažovací systém Lancaster poháňaný prevodom zapustený priamo do bloku motora;
  • Hlava valcov z hliníkovej zliatiny, 16 ventilov ovládaných dvoma vačkovými hriadeľmi uloženými v hlave valcov;
  • Ventilový rozvod obsahuje vahadlá a hydraulické nastavovanie vôle ventilov;
  • Na vstrekovanie paliva slúži druhá generácia technológie MultiJet so vstrekovacím tlakom 2 000 bar a so solenoidovými vstrekovačmi schopnými vrstveného vstrekovania paliva;
  • Prepĺňanie zabezpečuje turbína s variabilnou geometriou lopatiek ovládanými elektrickým aktuátorom.

 

Spaliny motora čistí nový viaccestný systém recirkulácie výfukových plynov EGR s vysoko- aj nízkotlakovým okruhom, pričom oba okruhy sú chladené. Teplotu nasávaného vzduchu znižuje vodou chladený chladič, ktorý pomáha pri redukcii emisií a zlepšovaní pružnosti motora. O spaliny sa stará aj systém SCR, ktorý znižuje oxidy dusíka na zanedbateľné hodnoty ako aj filtre DOC a DPF umiestnené v blízkosti motora, aby mohli účinne pohlcovať pevné čiastočky. Motor vďaka týmto systémom spĺňa emisnú normu Euro 6d.

Nový 2,0-litrový 4-valcový prepĺňaný radový benzínový motor: nový 2,0-litrový 4-valcový prepĺňaný benzínový motor s výkonom 200 kW (272 k) pri 5 250 ot./min. a s krútiacim momentom 400 Nm pri 3 000 ot./min. obsahuje systém Stop-Start (ESS). Motor spojený s 8-stupňovou automatickou prevodovkou je súčasťou rodiny Global Medium Engine. V hlave valcov sa nachádzajú dva vačkové hriadele (DOHC) s duálnym časovaním ventilov a systém na recirkuláciu výfukových plynov (C-EGR). Ide o prvé spoločné využitie prepĺňania turbodúchadlom Twin Scroll, systému C-EGR, priameho vstrekovania paliva a nezávislého kvapalinového chladenia nasávaného vzduchu, pričom škrtiaca klapka a turbo sú spojené do jedného celku. Táto kombinácia technológií prináša vynikajúcu úroveň výkonu a zároveň prispieva k zníženiu spotreby paliva. Nový 2,0-litrový motor bude v Európe dostupný v poslednom štvrťroku roku 2018.

Nová 8-stupňová automatická prevodovka: všetky motory v ponuke nového modelu Jeep® Wrangler sú pripravené na spojenie s novou 8-stupňovou automatickou prevodovkou. Tá upravuje výkon motora tak, aby sa dal čo najlepšie využiť v teréne ako aj pri pokojnej jazde po diaľnici. Jej výnimočné umiestnenie a vlastnosti upravené presne podľa požiadaviek nového modelu Wrangler zaručujú vynikajúce jazdné vlastnosti v teréne.



Nový systém UconnectTM prináša to najlepšie v oblasti užívateľsky prívetivých technológií

V závislosti od verzie môže byť súčasťou výbavy nového modelu Jeep® Wrangler štvrtá generácia systému UconnectTM 5.0, UconnectTM 7.0 alebo UconnectTM 8.4 NAV. Obsahuje ľahko ovládateľné prvky, výkonnejší procesor s rýchlejšími reakciami a dotykovú obrazovku s vysokým rozlíšením. Prostredníctvom dotykovej obrazovky systému UconnectTM sa priamo ovládajú viaceré prvky vrátane klimatizácie a audiosystému, čo prispieva k zvýšeniu bezpečnosti jazdy. Nová generácia systému UconnectTM ponúka spoluprácu s rozhraniami Apple CarPlay a Android Auto (verzie UconnectTM 7.0 a 8.4 NAV) pre telefonovanie, navigáciu a posielanie správ bez nutnosti používania rúk.

 

Služby Jeep® UconnectTM LIVE dostupné so systémom UconnectTM 8.4 NAV

Systém UconnectTM 8.4 NAV v novom modeli Jeep® Wrangler ponúka služby UconnectTM LIVE, ktoré užívateľovi po pripojení mobilného telefónu k vozidlu umožňujú prostredníctvom obrazovky systému UconnectTM využívať viacero aplikácií. Aplikáciu UconnectTM LIVE si môže užívateľ stiahnuť z obchodov App Store alebo Google Play a následne si ju nainštalovať do mobilného telefónu.

Štandardnou súčasťou modelu Wrangler so systémom UconnectTM 8.4 NAV sú online navigácia Connected Navigation (TomTom Live) a Off-road Pages, ktoré zobrazujú aktuálne uhly naklonenia vozidla ako aj stav ostatných terénnych prvkov vrátane systému pohonu 4 × 4 a uzávierok diferenciálu či Live služby infotainmentu: hudba a rádio cez internet, sociálne siete, správy a informácie či navigácia s aktuálnymi dopravnými informáciami.

Spojenie služby UconnectTM LIVE a dotykovej obrazovky znamená pripojenie k Tune In Internet, webovému rádiu s vysielaním viac ako 100 000 staníc z celého sveta; k internetovej hudobnej platforme Deezer, obsahujúcej viac ako 35 miliónov skladieb; k spravodajskej agentúre Reuters, aby užívateľ držal krok s aktuálnymi správami zo sveta; a, prirodzene, so sociálnymi sieťami ako Facebook, Facebook CheckIn a Twitter, aby bol v spojení so svojimi priateľmi.

 

Paleta pokročilých bezpečnostných systémov

Pri vývoji nového modelu Jeep® Wrangler zohrávala kľúčovú rolu bezpečnosť posádky, čo sa prejavilo aj v širokej palete prvkov aktívnej aj pasívnej bezpečnosti vrátane monitorovania mŕtveho uhla a snímača premávky za vozidlom, predných a zadných parkovacích snímačov, zadnej parkovacej kamery s dynamickými navádzacími čiarami, elektronického stabilizačného systému ESC spojeného s ERM (elektronická kontrola kolísania - Electronic Roll Mitigation) či v štandardne dodávaných štyroch airbagoch.

 

Jeep® Wrangler a Mopar®: viac ako 180 exkluzívnych prvkov príslušenstva pre individuálne úpravy modelov Jeep® Wrangler

Mopar®, značka koncernu FCA zameraná na popredajné služby a produkty, je plne pripravená splniť individuálne požiadavky majiteľov vozidiel značky Jeep®. Záujemcovia o nový Jeep® Wrangler majú na výber z viac ako 180 druhov originálneho príslušenstva vyvinutého značkou Mopar® a špeciálne vytvoreného tak, aby splnili všetky nároky a požiadavky na prispôsobenie modelu Jeep® Wrangler potrebám jednotlivých užívateľov.

 

Dva modely Sahara upravené originálnym príslušenstvom Mopar® ukážu možnosti individualizácie či už pre umocnenie terénnych vlastností alebo mestského štýlu ikonického modelu Jeep® Wrangler

Na podporu aktivít spojených s predstavením nového modelu budú v špeciálne vyhradenej zóne Mopar® v priestoroch Spielberg Arena na rakúskom okruhu Red Bull Ring vystavené dva modely Jeep® Wrangler Sahara. Oba upravené originálnym príslušenstvom Mopar® ukážu možnosti individualizácie či už pre umocnenie terénnych vlastností alebo mestského štýlu ikonického modelu Jeep® Wrangler.

Exkluzívna úprava Off-road dostala modrú metalízu Steel Blue Metallic, zvýšenie podvozku o 2 palce, 17-palcové terénne disky kolies a pneumatiky Off-Road Gear, nápis 1941 na kapote a grafiku Moab na karosérii, lisované lapače nečistôt, dvojdielnu strechu zo sieťoviny, externé nasávanie a špeciálne dodatkové osvetlenie na ráme čelného okna.
Verzia Urban dostala úpravy v podobe sivého lakovania Granite Crystal a prvky ako strieborné čiapočky ventilov kolies s logom Jeep®, grafiku 1941 na karosérii, 32-palcový kryt rezervného kolesa a viaceré chrómované ozdoby na rámoch prahov či na veku palivovej nádrže, čo zvyšuje mestskú príťažlivosť nového modelu Jeep® Wrangler. Medzi predstavenými doplnkami sa nachádza aj viacero krytov rezervného kolesa vyvinutých špeciálne pre nový model Jeep® Wrangler.

 


Turín, 3. júla 2018

 

Ďalší obsah