Prihláste sa na odber spravodajcu

Prihláste sa na odber spravodajcu Stellantis Communications a a buďte informovaní o všetkých novinkách.

06 mar 2018

Nový Jeep® Cherokee

Najschopnejšie stredne veľké SUV dostalo nový prémiový dizajn a technologicky vyspelé prvky výbavy. Nový dizajn exteriéru verný autentickej DNA značky Jeep® a upravený interiér s novými materiálmi, dostatočnými odkladacími priestormi a so zväčšeným batožinovým priestorom. Výber spomedzi troch systémov pohonu všetkých kolies vrátane technológie odpájania zadnej nápravy. Nová, štvrtá generácia systému UconnectTM s kapacitnými dotykovými obrazovkami s uhlopriečkami 7,0 alebo 8,4 palca a s technológiami Apple CarPlay a Android Auto. Bohatá bezpečnostná výbava so systémami ako Varovanie pred čelným nárazom s funkciou zmiernenia následkov nehody vrátane brzdenia pred chodcami, Adaptívny tempomat, Aktívny systém upozornenia na nezámerné opustenie jazdného pruhu-Plus, Monitoring mŕtveho uhla a detekcia kríženia dráhy za vozidlom, Zadná parkovacia kamera ParkView, Aktívny obmedzovač rýchlosti, Pokročilý brzdový asistent a štandardne osem airbagov. V Európe dostupný od druhej polovice roka 2018 vo verziách Sport, Longitude, Limited a Overland. Začiatkom budúceho roka doplní modelový rad Cherokee nezastaviteľná verzia Trailhawk.

Nový Jeep® Cherokee

 

  • Najschopnejšie stredne veľké SUV dostalo nový prémiový dizajn a technologicky vyspelé prvky výbavy.
  • Nový dizajn exteriéru verný autentickej DNA značky Jeep® a upravený interiér s novými materiálmi, dostatočnými odkladacími priestormi a so zväčšeným batožinovým priestorom.
  • Výber spomedzi troch systémov pohonu všetkých kolies vrátane technológie odpájania zadnej nápravy.
  • Nová, štvrtá generácia systému UconnectTM s kapacitnými dotykovými obrazovkami s uhlopriečkami 7,0 alebo 8,4 palca a s technológiami Apple CarPlay a Android Auto.
  • Bohatá bezpečnostná výbava so systémami ako Varovanie pred čelným nárazom s funkciou zmiernenia následkov nehody vrátane brzdenia pred chodcami, Adaptívny tempomat, Aktívny systém upozornenia na nezámerné opustenie jazdného pruhu-Plus, Monitoring mŕtveho uhla a detekcia kríženia dráhy za vozidlom, Zadná parkovacia kamera ParkView, Aktívny obmedzovač rýchlosti, Pokročilý brzdový asistent a štandardne osem airbagov.
  • V Európe dostupný od druhej polovice roka 2018 vo verziách Sport, Longitude, Limited a Overland. Začiatkom budúceho roka doplní modelový rad Cherokee nezastaviteľná verzia Trailhawk.

 

Nový dizajn, konektivita ako aj bezpečnostné a technologické prvky - to sú tri piliere, na ktorých stojí vynovený model Jeep® Cherokee. Najnovšia verzia najschopnejšieho stredne veľkého SUV sa dnes predstavila v premiére pre región Európy, Blízkeho a Stredného východu a Afriky. Prináša nový, autentický a zároveň prémiový dizajn verný DNA značky Jeep ako aj jednoducho ovládateľné technológie zvyšujúce komfort, konektivitu a bezpečnosť posádky.

Nový Jeep Cherokee má komfortnejší a praktickejší interiér a ponúka výnimočné jazdné vlastnosti doplnené o ukážkovú ovládateľnosť. Podarilo sa to dosiahnuť nezávislým zavesením predných aj zadných kolies a špičkovými vlastnosťami v teréne, ku ktorým prispieva možnosť výberu spomedzi troch systémov pohonu všetkých kolies.

Nový Jeep Cherokee bude v Európe dostupný od druhej polovice roka vo verziách Sport, Longitude, Limited a Overland. Začiatkom budúceho roka doplní modelový rad Cherokee nezastaviteľná verzia Trailhawk.

 

Autentický dizajn Jeep®

Exteriér nového modelu Jeep Cherokee dostal svieže tvary, ktoré mu zabezpečia nový a moderný vzhľad. Úpravy sa zamerali predovšetkým na prednú časť s originálnym vzhľadom. Na jednej strane nesie prémiové prvky, na strane druhej zostáva verná ikonickým tvarom značky Jeep. Nový dizajn exteriéru obsahuje novú masku, LED svetlomety, denné svetlomety a hmlovky s lesklým rámikom.

Splývajúca ľahká hliníková predná kapota sa oddeľuje sa od blatníkov, umocňuje originálny vzhľad modelu Cherokee.

Nový a súčasný vzhľad dostala aj zadná časť modelu Jeep Cherokee s prepracovanými krivkami, ktoré dávajú vozidlu plynulejšie tvary. Zadné svetlomety modelu Cherokee zostávajú súčasťou podsvietenej grafiky, ktorá obsahuje homogénny svetelný pás. Ten sa tiahne okolo samostatných brzdových a smerových svetiel. Nové prepracované zadné veko z kompozitov obsahuje integrovaný svetelný pás a vyššie umiestnenú kľučku, čo zvyšuje komfort užívania. Veko batožinového priestoru sa môže otvárať aj bezdotykovo, pohybom nohy pod zadným nárazníkom.

Užívatelia istotne ocenia aj novú bezviečkovú palivovú nádrž. Jeep Cherokee bude aj naďalej ponúkať potešenie z jazdy pod holým nebom. Iba Jeep to sprostredkuje svojím dvojdielnym strešným oknom CommandView. Na želanie dodávané strešné okno CommandView sa tiahne od čelného skla až do zadnej časti vozidla a poskytuje vynikajúci výhľad na bežných aj terénnych cestách.

Upravený interiér modelu Jeep Cherokee dostal svieži a elegantný vzhľad a zároveň s tým sa zvýšil aj komfort a praktické využitie. Prispeli k tomu prepracované úložné možnosti a nové technologické prvky. Interiér sa vyznačuje štýlovým dizajnom, ručne tvarovanými líniami, kvalitnými materiálmi, vysokou remeselnou zručnosťou a dôrazom na detail.

Posádka ihneď spozoruje prepracované a elegantné prvky ako elegantný čierny klavírny lak a brúsený hliník na audiosústave, ovládaní klimatizácie a v okolí voliča prevodovky, čo vytvára na mieru navrhnutý a harmonický vzhľad. Pre ľahšiu manipuláciu sa k voliču prevodovky premiestnilo aj tlačidlo elektronickej parkovacej brzdy. Všetky modely vybavené 9-stupňovou automatickou prevodovkou dostali radiace páčky pod volantom.

Konfigurovateľný displej na prístrojovej doske môže byť úzky 3,5-palcový TFT LED s farebným spektrom v odtieňoch sivej alebo 7-palcový plnofarebný. Na 7-palcovom plnofarebnom displeji sa zobrazujú informácie, ktoré vodičovi uľahčujú jazdu - vrátane presnej navigácie, rýchlosti, aktuálnej spotreby, bezpečnostných výstrah, údajov z adaptívneho tempomatu a informácií zo systémov špecifických pre značku Jeep ako napríklad Selec-Terrain.

Prepracovaná stredová konzola vytvorila predĺžením predného odkladacieho priestoru praktickejšie možnosti na odkladanie mobilných telefónov a ďalších zariadení v blízkosti USB zásuvky, čím sa uľahčil prístup k online službám.
Zadný batožinový priestor zväčšil svoj objem o viac ako 30 dm3 s dodatočnými ľahko dostupnými odkladacími priestormi na uloženie predmetov potrebných na každodenné dobrodružstvá.

 

Výnimočný výkon na cestách

Predné nezávislé zavesenie McPherson a zadné viacprvkové zavesenie zadnej nápravy odfiltrujú všetky nerovnosti z ciest aj z terénu, čo prispieva k vyššiemu komfortu cestujúcich. Predné tlmiče pracujú so zdvihom 17 centimetrov, zadné so zdvihom 20 centimetrov, čo prispieva aj k lepšiemu kríženiu náprav. K pokojnejšej a tichšej jazde ako aj k vynikajúcej ovládateľnosti nového modelu Cherokee pomáha aj samostatný rám zadnej nápravy, odľahčený nosník prednej nápravy a vyššia torzná tuhosť.

 

Jedinečné schopnosti pohonu 4 × 4 značky Jeep

Nový model Cherokee je dostupný s pohonom predných alebo všetkých kolies. Ponúka tri inovatívne systémy pohonu 4 × 4, ktoré sa upravili tak, aby za každých podmienok dosahovali bezkonkurenčné terénne jazdné vlastnosti.

Jeep Active Drive I: Celý systém bol výrazne prepracovaný. Konštruktéri značky Jeep znížili hmotnosť a zvýšili účinnosť nového modulu pohonu zadných kolies (Rear Drive Module RDM). Teraz je plne automatický a pri akejkoľvek rýchlosti pracuje v režime pohonu všetkých kolies úplne hladko. Hmotnosť sa znížila o približne 8 kg a pokles vnútorného odporu pri nízkych rýchlostiach na polovicu prispel k zníženiu spotreby. Jeep Active Drive I si nevyžaduje žiadne zásahy ani reakcie a zabezpečuje stabilitu vozidla pri nedotáčavom aj pretáčavom stáčaní vozidla.

Jeep Active Drive II: Vylepšený systém obsahuje redukčnú prevodovku Power Transfer Unit (PTU) s rozdeľovaním krútiaceho momentu a s redukciou. Režim 4-Low uzavrie predný aj zadný rozvodový hriadeľ na jazdu nízkou rýchlosťou alebo na ťahanie. Redukovaný prevod s prevodovým pomerom 2,92 : 1 zlepšuje schopnosti pri jazde do kopca a poskytuje veľmi dobré predpoklady na pomalú jazdu v náročných terénnych podmienkach. Súčasťou systému je aj Asistent zjazdu z kopca Hill-Descent Control. Ten modelu Cherokee umožňuje zjazd z príkrych svahov bez toho, aby vodič musel používať brzdový pedál.

Jeep Active Drive Lock: Jeep Active Drive Lock obsahuje všetky prvky systému Jeep Active Drive II a pridáva k nim uzávierku zadného diferenciálu pre lepšiu trakciu na redukovaných rýchlostiach pre lepšie prechádzanie cez prekážky a náročný terén. Tento systém je súčasťou verzie Trailhawk, ktorá sa na európske a mimoeurópske trhy dostane začiatkom budúceho roka. Obsahuje aj Selec-Speed Control - systém, ktorý umožňuje vodičovi voľbu rýchlosti v rozsahu od 1 km/h do 9 km/h, ideálnu na prekonávanie skál, zdolávanie extrémnych svahov alebo brodenie riek.

Selec-Terrain: Všetky systémy pohonu 4 × 4 dostupné v novom modeli Cherokee obsahujú povestný systém kontroly trakcie Jeep Selec-Terrain so štyrmi režimami (Auto, Snow, Sport a Sand/Mud - Auto, Sneh, Sport a Piesok/Blato). Verzia Trailhawk rozšíri ponuku o režim Rock (Skaly), aby zvládla aj najnáročnejšie terénne dobrodružstvá.
Odpájanie zadnej nápravy: zariadenie, ktoré je súčasťou všetkých pohonov 4 × 4, slúži na redukciu energetických strát v čase, keď nie je potrebný pohon 4 × 4, čím prispieva k zníženiu spotreby. Odpájanie zadnej nápravy nebadane prepína medzi pohonom dvoch a štyroch kolies na základe neustáleho riadenia toku krútiaceho momentu a nevyžaduje si žiaden zásah vodiča.

 

Jednoducho používateľné technológie štvrtej generácie systémov Uconnect

Nový Jeep Cherokee dostal aj najnovšie systémy UconnectTM s komunikačnými, zábavnými a navigačnými funkciami, pričom inovácie sa zamerali aj na zlepšenie ovládania a zvýšenie komfortu pasažierov.

V závislosti od verzie dostal nový Jeep Cherokee systémy UconnectTM 5.0, UconnectTM 7.0, UconnectTM 8.4 a UconnectTM 8.4 NAV, pričom číslo označuje veľkosť uhlopriečky v palcoch. Dostali vyšší výpočtový výkon, rýchlejší štart systému a dotykové obrazovky s vysokým rozlíšením. Vodič priamo cez displej UconnectTM ovláda viacero palubných systémov vrátane klimatizácie či audio sústavy. Modely Jeep Cherokee vybavené systémami UconnectTM 7.0, 8.4 alebo 8.4 NAV obsahujú plnofarebné kapacitné dotykové displeje s vysokým rozlíšením a spolupracujú s rozhraniami Apple CarPlay a Android Auto. Systém UconnectTM 5.0 s rozhraním Bluetooth a hlasovým ovládaním Voice Command je súčasťou štandardnej výbavy verzie Sport.

Nové systémy UconnectTM poskytujú aj hands-free telefonovanie, navigáciu a čítanie textu, čo pri každodennom používaní zvyšuje bezpečnosť a komfort jazdy. Zabudované rádio prehrá cez Bluetooth alebo prenosné zariadenie pripojené cez USB alebo AUX aj internetové rozhlasové stanice.
Navigácia UconnectTM s hlasovými pokynmi je súčasťou systému UconnectTM 8.4 NAV a umožňuje aj hlasové zadanie cieľa.

 

Bezpečnostné a ochranné systémy

Jeep Cherokee bol navrhnutý tak, aby posádke poskytoval maximálnu možnú bezpečnosť. Hlavným bezpečnostným prvkom je veľmi tuhá platforma Compact U.S. Wide (CUS-wide). Až 65 percent jej konštrukcie tvoria vysokopevnostné ocele. Konštruktéri následne pridali prvky aktívnej aj pasívnej bezpečnosti ako Varovanie pred čelným nárazom s funkciou zmiernenia následkov nehody vrátane brzdenia pred chodcami, LaneSense Aktívny systém upozornenia na nezámerné opustenie jazdného pruhu-Plus, Pokročilý brzdový asistent a Aktívny obmedzovač rýchlosti, všetko štandardné prvky európskych modelov. Ďalšími bezpečnostnými prvkami sú Parkovací asistent pre pozdĺžne a kolmé parkovanie ParkSense, Adaptívny tempomat-Plus, Elektronická kontrola stability, Elektronická výstraha pred prevrátením, Monitoring mŕtveho uhla a detekcia kríženia dráhy za vozidlom, Zadná parkovacia kamera ParkView s dynamickými vodiacimi líniami a štandardne osem airbagov.

 

Turín, 6. marca 2018

 

Ďalší obsah